ápolónő

Miért veszélyes a gyermekekre egy kórházi látogatás?

Szinte minden gyógyító intézményi házirendben kihangsúlyozott fejezetként szerepel, és a mai napig vitatott kérdés a kiskorú gyermekek kórházi látogatása.

A téma úgy érzem különösen aktuális, hiszen napról napra rohamosan emelkedik a fertőzéses: Hányás\hasmenéses, különböző légúti megbetegedések miatt kórházba kerülők száma.

Sokan azt gondolhatják: A súlyos betegek látványa miatt született a tiltás, ami azonban csak részben igaz. A másik ok, és talán még ennél is fontosabb: jelentősen megnövekedhet egy nem várt megbetegedés kockázata számukra.

beteg gyermek

Ugyanis a kórház veszélyes üzem, számtalan kórokozó fordulhat elő, és gyakran sokkal nagyobb számban, mint bárhol. Ha mikroszkópos szemüveg létezne, és úgy lépnénk be egy kórházi osztályra, már az ajtó kinyitása után hátrahőkölnénk, mennyi, de mennyi kórokozó kering a levegőben. Szabad szemmel ezek nem láthatóak, csak belélegzés, betegünkkel való érintkezés útján fertőznek.

Egyes kórházi osztályokon ( onkológia, belgyógyászat például) nem ritka az idős, többször kezelt, legyengült immunrendszerrel, tüdőgyulladással fekvő betegek, akik netalán olyan kórházi törzsekkel fertőződhetnek, melyek a kisgyermekek számára is veszélyt jelenthet.

Mindez fordítva is igaz. Előfordulhat, hogy maga a látogatás jelent veszélyt a betegünk számára. Gondoljunk csak arra, egy kemoterápiás kezelés során, vagy azt követően a fertőzésekkel szembeni védekezés lecsökken, átmenetileg le is nullázódhat. Ekkor egy már bennünk levő, számunkra még tünetmentes, lappangó szakaszban levő betegséggel fertőzhetjük meg alapvetően gyenge hozzátartozónkat. 

Az a tapasztalatunk, azon szülők, akik behozzák kisgyermekeiket, nem is érzik, mekkora veszélynek teszik ki a legkisebbeket, akiknek még fejletlen az immunrendszerük. Kevés kórokozóval találkozott még szervezetük, így védettség sem tudott kialakulni bennük.

Riadtan tapasztaljuk, mikor teljes lelki nyugalomban tolják be a babakocsit a kórterembe illetve ültetik bele a kisgyermeket a betegágyba. Valamint a szinte minden esetben hallott “csak egy perc” mondat is azt tükrözi – nem érzik a veszélyt.

Nagyon gyakran előfordul, hogy a Mi – Ápoló/gyógyító személyzet, akik szervezete már az évek alatt millió vírussal, baktériummal, gombával találkozott immunrendszerünk is bizony néha csődöt mond, esetenként megbetegszünk.

Most képzeljük el, ha az addig óvott, féltett gyermekünket bevisszük egy számtalan kórokozókkal hemzsegő helyre.. Nincs biztosíték rá, hogy pár nap múlva ne legyen beteg.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a szülők egyszerűen nem tudják olykor kire bízni a kicsiket és kényszerűségből hozzák magukkal.

Azonban 6 év alatti gyermekek semmilyen körülmények között ne vigyenek be!

Pár tanács azoknak, akik kénytelenek kiskorúval látogatni:

  • Beteg gyermekkel semmiképp ne induljunk el.
  • Amennyiben lehetséges, ne a kórteremben, hanem a folyosón illetve a kijelölt látogató helyiségben, társalgóban találkozzunk hozzátartozónkkal.
  • Fokozottan figyeljünk arra, hogy gyermekünk ne nyúljon semmihez. Köztudott, hogy szeretnek mindent megérinteni, majd szájukba venni kis kezüket. Hasznos szolgálatot tehet ilyenkor a táskánkban elhelyezett nedves, fertőtlenítő hatású törlőkendő, amellyel ha hozzányúlt valamihez azonnal megtudjuk törölni kezeit.
  • Soha ne ültessük le betegágyra.
  • Kerüljük a fizikai kontaktust, biztosan megérti betegünk, akihez jöttünk, ha most nem kap a kicsitől puszit.
  • Figyeljünk rá, hogy ne szaladgáljon a folyosón, vagy a kórtermekben.

kézmosás

Ami talán még lényeges, és teljesen mindegy gyermekkel vagyunk vagy anélkül:

Minden látogatás előtt és után mossunk kezet!

Képek: google

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog – mindennapjaink oldalon, és legyél részese mindennapjainknak.

Ha értékesnek találod, oszd meg másokkal is.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!