ápolónő

Miért pont az alma?

A téli időszak közkedvelt gyümölcse, amely nem csupán jó hatással van a szervezetünkre, hanem segíthet a fogyásban is, valamint véd számos betegség ellen, ráadásul több fajtájából is válogathatunk.

Nem utolsó szempont az sem, viszonylag olcsó, itthon megtermelhetjük, valamint az év bármely szakában fogyaszthatjuk.

Szerintem mindannyian emlékszünk arra is, mikor szüleink elkezdenek táplálni bennünket, alma az első gyümölcs, amit oly jóízűen nyammogunk. 🙂

Azon kívül, hogy finom, nem is gondolnánk milyen sokat teszünk egészségünkért, ha rendszeresen fogyasztjuk.

alma2

 

Nézzük, miért hasznos, ha legalább napi egyet elfogyasztunk?

  • Emésztés serkentő. Mivel rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, amely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedésre, hasmenésre egyaránt jó hatású. 
  • Cukorbetegség esetén is fogyasztható egyrészt mert alacsony a szénhidrát tartalma, másrészt gyógyító szerepe is van: bevonja a vékonybél falát, így csökkentve a cukor felszívódását. Emellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanis az almában található fenolos vegyületek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe, és megszilárduljon az érfalakon, amely érszűkületet okoz.
  • Rákmegelőzésben is fontos szerepe van, mégpedig az által, hogy megköti a belekben a rákkeltő anyagokat, ezáltal azok nem tudnak felszívódni.
  • Magas flavonoid tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, gyulladás csökkentő, májvédő hatású. Segít  sejtjeinknek a károsító oxidációs folyamatok legyőzésében. Nagy számban az alma héjában találhatók antioxidánsok.
  • Vitamin tartalma általában megegyezik a többi gyümölcsével,( igaz C vitamin tartalma jóval alacsonyabb, mint a citrusféléknek ) viszont bárhogy készítjük el, képes megőrizni. Titka inkább jótékony anyagainak speciális keverékében rejlik. Emellett több mint 20 -féle ásványi anyag található benne, melyek jelentősen hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.
  • Méregtelenítő, tisztító hatású : tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is hasznos lehet). Valamint a fogyókúra egyik  segítője, sőt, ha valaki egy-két napos almakúrát tart, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetét.
  • Hófehér fogak: fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban, egyúttal távol tartja a baktériumokat, és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Azonban nem helyettesíti a rendszeres fogmosást.
  • Csontritkulás ellen is hatásos: Igen gazdag bórban, mely közismerten védi a csontokat, illetve a benne található phloridzin nevű flavonoid véd a csontritkulás ellen, és növeli a csontsűrűséget.

Édes vagy savanyú?

Édes almát részesítsék előnyben azok , akik székrekedésben szenvednek, esetleg vérszegények ( alma megköti a vasat a szervezetünkben), savanyút akik fogyni szeretnének, illetve reumás kínok gyötrik. 

Alma egészben, ahogy megtermett a fán egészséges, ne hámozzuk meg, mert a héjában található anyagok segítenek a béltisztításban, illetve közvetlenül a héj alatt található a vitaminok 70 %.-a. Ha mégis megpucoljuk, ne dobjuk ki a héját, szárítva finom tea főzhető belőle.

Végül egy érdekesség:

Tudtad? Alma az egyetlen olyan gyümölcs, amit más ételekkel együtt is ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Forrás, segédlet: www.hazipatika.hu , www.webbeteg.hu

Képek: google

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog – mindennapjaink oldalon várunk szeretettel! 🙂

Megköszönöm, ha megosztod másokkal is!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!