ápolónő

Sürgősségire indokolt esetben menj!

Hazánkban a munkaidőn kívüli orvosi ellátás hivatalosan is a sürgős eseteknek van fenntartva, ám sajnos előfordul, hogy ez nem érdekeli az embereket. Sokan egy kellemes vasárnap délelőtt illetve délután gondolják úgy: Ideje a több hete fennálló panaszai kivizsgálásnak.

Időnként nem kicsit idegesítő mind a két félnek, hiszen azoktól a betegektől veszi el az időt, akik valóban rosszul vannak. Jó ha tudjuk, a régebb óta fennálló, krónikus panaszok kivizsgálása nem az SBO feladata, viszont lekötik az energiát, a személyzetet.

Épp ezért, ha nem súlyos a panasz, az első út mindenképpen a háziorvoshoz vagy a háziorvosi ügyeletre vezessen. Az ottani orvos eldönti, hogy esetlegesen továbbutal a sürgősségire vagy sem.

Gondolj bele, ha véletlenül tényleg valami komoly baj ér, teszem fel egyszer főzőcske közben sikerül úgy igazán elszelni az ujjad, és már egy 100 – as csomag utolsó zsebkendőjét szorítod vérző kezedre, vagy iszonyatos fájdalommal, izzadó homlokkal várakozol, és az előtted lévő tíz páciensből nyolc nem sürgős panaszokkal tartja fel az gyógyítókat, szerintem te is morcos leszel.

sbo

Az osztályra mint tudjuk, nincs beutaló, nem lehet időpontot foglalni, a betegeket sem érkezési, hanem sürgősségi sorrendben kapnak ellátást. Az életveszélyes állapotúak kezelését azonnal, a súlyosakét negyedórán belül megkezdik, a kevésbé súlyos állapotú és stabil pácienseknek viszont várakozniuk kell.

Ezért különösen fontos, hogy csak indokolt esetben keresd fel a sürgősségi osztályt.

 – Mielőtt útnak indulsz, próbáld megítélni, hogy a jelen panaszod sürgős orvosi ellátást igényel vagy sem. Nem ok a sürgősségi ellátás igénybe vételére a háziorvosoknál kialakult hosszú várakozási idő, a hetek óta tartó enyhe, nem múló panaszok kivizsgálása, a magány, az egyedüllét, vagy a panaszok nélküli általános kivizsgálás.

Hasznos lehet, ha tájékozódsz az interneten az ügyelet helyszínéről (Budapesten egyáltalán nem mindegy, melyik kórházba toppanunk be), és telefonon tanácsot kérsz, ha bizonytalan vagy. 

 – Ha vasárnap este sétálsz be, mondjuk kedden kezdődött enyhe panaszaiddal, legalább találj ki valami értelmes  kifogást. A kérdésre, hogy miért most jöttél, miért nem mentél el hét közben a háziorvosodhoz, ne azt mond, hogy „Most értem rá”. Ilyenkor ne csodálkozz, ha a gyógyítók empátia-indexe meredek zuhanásba kezd. 🙂 

Gyakran az SBO-ra vezető pánikot makacs tévhitek okozzák.

Ilyen pl. a klasszikusnak számító piros csík, ami felfelé megy az ember alkarján, és a „népi hagyomány szerint” vérmérgezést jelent, ami a szívet elérve halálos. Valójában ez a nyirokerek gyulladása, és bár antibiotikumot kell rá szedni, nem különösebben súlyos betegség. Az a kék csík, ami születésünk óta ott van az alkarunkon pedig a vénánk, és jó helyen van ott. Sajnos, egyesek összekeverik a kettőt.

(Zárójelben megjegyzem a hirtelen felfedezett lábgomba, a bőrviszketés, illetve az új cipő által okozott kis hólyagocskának az ellátása sem sürgősségi feladat.)

 – A sürgősségi ellátás nagyon komoly csapatmunka, hiszen a hirtelen kialakult vagy vészesen romló kórképek kezelése azonnali cselekvést vár el. Ezen életmentő helyzetek nemcsak a beteg, hanem az ellátó személyzet számára is megterhelő, maximális összpontosító figyelmet igényel.

Amennyiben alkoholt fogyasztottál, és baleset ért, tudnod kell: Bármilyen lazának tűnik a gyógyító csapat, és bármilyen közvetlenre ittad is magad, próbálj viselkedni miután bevittek az osztályra. Ha bekerülve az ügyeletre még csillapítja is fájdalmadat a házi vegyi-gyümi, és őrült viccesnek érzed magad, ezt lehetőség szerint inkább tartsd magadban. 

Hidd el, nincs az a ittasan humorosnak ítélt poén, amit egy 16-18 órája szolgálatban lévő, minden idegszálával figyelő életmentő viccesnek talál. 

 – Lehetőség szerint ne közöld belépés után közvetlenül, az általad/szomszédod által helyesnek vélt diagnózist és a terápiát, szorítkozz a panaszokra. Légy türelemmel, mert bizony előfordulhat – épp a fentebb említett ellátási sorrend miatt – hogy várakoznod kell.

Kerülendő például a „Nincs eltörve, nem kell begipszelni, haladjunk”, vagy a „ csak egy tetanuszért jöttem” illetve a “ biztos infarktusom van…” vagy a  “csak adjon valamit, és már itt sem vagyok” megjegyzés. 

 – Egy jó tanács: Bármennyire is hiszel a népi bölcsességekben, a tojás, a tejföl, a pókháló, a legkülönfélébb zöldségek, az ecet stb. sebekre pakolása a sérülés pillanatában nem csak hogy nem használ, hanem bizony árt is. A két utóbbit sajnos előszeretettel alkalmazzák sebkezelésre ma is.

Legyen otthon Betadine oldat és steril kötszer! Ezt a kettőt kell csupán a sebre tenni. A szakszerű sebellátás a gyógyítók feladata.

Száz szónak is egy a vége, a sürgősségi ambulancián sokféle problémával fordulnak meg a betegek. Az SBO feladata, hogy a beérkező betegek állapotuknak megfelelő ellátásban részesüljenek, megelőzve a további egészségkárosodásukat és segítse a mielőbbi teljes felgyógyulásukat.

Mindig indokolt esetben keressük fel, adjunk esélyt azoknak, akik igazán rászorulnak.

 

Segédletet itt megtalálod.

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog – mindennapjaink oldalon.

Várunk szeretettel! 🙂

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!