ápolónő

Amit a lázról tudni érdemes

Hideg van, s ezzel együtt gyakran együtt jár, hogy jönnek a jól ismert zsepis éjszakák és nappalok, valamint a lázas óráink. Melytől általában megijedünk, és azonnal csillapítani akarjuk.

Számos tévhit, hiedelem, ijesztő történetek keringenek a lázról, ezért úgy gondoltam írok nektek róla, egy orvoskollégám segítségével – ezúton is köszönet Dr. Kapus Józsefnek – aki szépen elmagyarázza nekünk:

Melyek azok az információk nagy vonalakban, amit tudni érdemes róla?

láz

A láz mindig egy tünet, amely felhívja a figyelmünket arra, hogy éppen kórokozók áldozatai lettünk, illetve valami nem stimmel szervezetünkben.

Egy egészséges ember testének alaphőmérséklete: 36,0 – 37,2 C. Legalacsonyabb hajnalban, és legmagasabb délután. Azonban minimális ingadozás egészséges körülmények között is előfordulhat, ugyanis befolyásolja a fizikai munka, hormonhatások, napszak, étkezés, stressz, szélsőséges környezeti hőmérséklet.

A láz fogalmát tekintve tudományosan: A test hőmérsékletének emelkedése a hőközpontunk izgalmának következtében.

Oka a szervezetben lezajló különböző gyulladásos folyamatok, de emellett számos más elváltozás is okozhatja az alaphőmérsékletünk emelkedését. Ilyen lehet pl.: kiszáradás, napszúrás, égés, daganatos megbetegedések, pajzsmirigy túlműködés, agyvérzés stb.

Maga a testhő emelkedése a fertőzésekben és a gyulladásos folyamatokban nem közvetlenül a baktériumokból kiszabaduló toxinok hatására alakul ki, hanem a szervezetünk védekező rendszerét alkotó, az immunrendszer részét képező sejtjei által termelt hírvivő anyagok, melyek véráram útján jutnak el a hőszabályozó központunkba, és módosítják működését úgy, hogy megemelik a hőküszöböt.

A magasabb hőmérséklet kedvez a fehérvérsejtek működésének, miközben a vírusok és a baktériumok szaporodásának árt. Tehát ha lázasok vagyunk, egy jelzés arról, hogy szervezetünk küzd egy betegséggel, az immunrendszerünk aktívan dolgozik.

A láz fokozza az anyagcserét, megnöveli a pulzust, ronthatja a szervezet működését, ami hosszú távon súlyos következményekkel járhat. Ez azonban csak magas, tartósan fennálló, illetve visszatérő láznál veszélyes, ekkor valóban csillapítani kell.

38 C alatti hőt nem szükséges csillapítani. Akkor kell csupán beavatkozni, ha magas ( 39 C vagy a feletti ) , illetve  közérzetünket negatív irányba erősen befolyásolja.

A láz csökkentése sok esetben gyógyszerekkel, borogatással történik, amelyek arra hivatottak, hogy fokozzák a hőleadásunkat.

Borogatásnál figyeljünk arra, hogy a nedves – kb. 22 C – os vizzel átitatott – ruhát mindig fedjük le száraz ruhával is, és 10-15 percenként cseréljük. A testhőmérséklet visszamérése a borogatások között történjen.

A gyógyszerek, melyeket bekapkodunk a hőközpontban végbemenő folyamatokba avatkoznak be, a hőcentrum működését bénítják. Azonban nem árt az óvatosság!

Az egyik legelterjedtebb hazánkban a paracetamol, amit már recept nélkül kapható készítményekben is nagy mennyiségben alkalmaznak. Emiatt pedig veszélyes lehet, ha nem figyelünk oda. A széles körben ismert „megfázás elleni szerek” adagonként – legyen az vízben oldódó port tartalmazó tasak, vagy tabletta – átlag fél gramm paracetamolt tartalmaznak.

Ebből az anyagból pedig négy grammnál több már mérgezést, heveny májelégtelenséget okozhat.

lázas gyermek

Sok anyuka mumusaként jelenik meg kisgyermekénél a lázgörcs.

Első és legfontosabb, amit erről tudnunk érdemes, hogy a nevével ellentétben nem a láz váltja ki, hanem a szervezetben fellépő fertőzés. Mondhatjuk úgy is, független az aktuális testhőtől, kialakulhat hőemelkedés és 39 C láz mellett is.

A gyermekünk többségének 14 -18 hónapos korában vagyunk elszenvedői a görcsrohamnak, amely tipikusan akkor jelentkezik, mikor kezd belázasodni. Számos esetben ijesztő, hiszen néhány percig eltarthat a kicsiny törzsének és végtagjainak ” rángatózása”. A roham után általában álmos lesz, és el is alszik.

Mi mit tegyünk? Először is maradjunk nyugodtak!

  • fordítsuk a kicsit az egyik oldalára, vigyázzunk, hogy le ne eshessen az ágyról
  • legyünk mellette, próbáljuk megnyugtatni
  • vegyük le róla a szoros, akadályozó ruházatot
  • a görcs közben ne akadályozzuk, ne igyekezzünk őt lefogni
  • a kicsi szájába semmit se tegyünk bele roham közben

Fontos, hogy mihamarabb orvoshoz forduljunk, ugyanis a láz csillapításán túl fontos megtudni azt, milyen fertőzés áll a háttérben!

Lázgörcsről bővebben itt is olvashatsz.

A gyermekek lázcsillapítása fokozott figyelmet igényel. A jó közérzetű gyermek esetében gyógyszeres beavatkozás nem indokolt, ha a láz csillapításának egyedüli javaslata csupán a testhőjének emelkedése.

Természetesen ha bágyadt, rosszkedvű akkor mérlegelni érdemes.

folyadékpótlás

Emellett nagyon fontos, mind felnőtt mind pedig gyermek esetében a bőséges folyadékpótlás, hiszen a láz csökkenése verejtékezéssel történik, amely nagy mennyiségű folyadékot von el a szervezettől!

Remélem segítettünk 🙂

Köszönet Doktorunknak: Dr. Kapus Józsefnek.

Képek google

Ápolónő blog- mindennapjaink facebook oldalon csatlakozz hozzánk, várunk szeretettel!

Amennyiben értékesnek találod, megköszönöm, ha megosztod. 🙂      

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!