ápolónő

Pár hasznos tanács otthonápoláshoz

Minden beteg ember arra vágyik egy kórházi tartózkodás során, hogy mihamarabb hazatérhessen, szerettei körében legyen, hiszen már pusztán az otthonlét ténye is gyógyítólag hat.

Valljuk be, a kórházi ápolás nyomába sem léphet az otthoni kellemes és kényelmes környezetnek, és kizárólag az akut szakra vonatkozik.

Mi, Ápolók gyakran találkozunk a kezdeti elkeseredettséggel, a kérdésekkel a hozzátartozók részéről, mikor egy átmenetileg problémás beteg hazabocsátásra vár.

Jól látják ugyanis, hogy további ellátásra szorul, és hirtelen nem is tudják mihez kapjanak, hova forduljanak, honnan kérhetnek támaszt a nehéz napokra. Egyáltalán, hogyan készüljenek fel a szerettük fogadására.

Ebben szeretnék most segítséget nyújtani.

otthonápolás

Mely eszközök szükségesek az otthonápoláshoz?

Mindannyian azt szeretnénk, ha hozzátartozónk napjai kényelmesen, a lehetőségekhez mérten elviselhetően teljenek. Ehhez a legfontosabb kellékünk a betegágy lesz.

Beállításánál törekedjünk arra, hogy minden oldalról jól körüljárható legyen. Ha megoldható, próbáljunk állítható magasságú és fejtámlájú ágyat beszerezni, így könnyebbé válik a betegünk mozgatása is, illetve az ő mozgása is. A matracra is nagy gondot fordítsunk, különösen egy tartósan fekvő betegnél.

A tisztálkodáshoz, fürdetéshez egy fekvő beteg esetében mosdótálra, tusfürdőre, szivacsra és törölközőre van szükségünk a bőrápoló ( hintőpor vagy felfekvést megelőző krém ) termékek mellett. Jó szolgálatot tehet egy gumilepedő használata, mellyel óvhatjuk a tiszta ágyneműt.

Amennyiben betegünk képes mozogni, és ki tudjuk kísérni a fürdőbe, szükségünk lehet zuhanyzószékre, esetleg fürdőkádülőkére, vagy kádba szerelhető kapaszkodóra. Ha a betegünk lábadozása során már stabilan tud ülni, akkor könnyebbé tehetjük a tisztálkodását egy kifordítható kádülőke beszerzésével.

A mellékhelyiség használatát megkönnyíthetjük, ha a gyógyászati segédeszköz boltokban megvásárolható WC-magasítót alkalmazzuk, amely megkönnyíti a WC-re való leülést és a felállást. Erősen korlátozott mozgású betegnek lehetőség van szobai WC felíratására is. Bátran érdeklődjünk a felìrhatóságról betegünk kezelőorvosánál.

Ezen segédeszközök egy része az OEP által részben vagy teljesen támogatott. 

Ezenkívül érdemes beszerezni egy kényelmes karosszéket, amelyre alkalmanként kitudjuk ültetni, hogy ne legyen az ágy fogja.

otthonápolás2

Hogyan étkezzen?

A legfontosabb, hogy mindig ültessük fel a félrenyelés elkerülése végett. Egy fekvő betegnél szükségünk lehet ágyasztalra, amelyre az ételt előkészítjük. Az önállóságának megőrzése érdekében, ha tud fogni, adjuk kezébe a kanalat, és türelmesen segítsünk a szájához emelni azt.

Figyeljünk rá, hogy olyan ételt kell tálaljunk, aminek az emésztése nem terheli meg a szervezetüket. Ha diétát írtak elő, tartsuk be maradéktalanul! Amennyiben nincs korlátozás, adjunk sok gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket, sovány húsokat, halat, tojást, gabonaféléket. A darabos ételt minden esetben szeleteljük fel, ha pedig hiányos a fogsora, vagy nem tud rágni bármi ok miatt, turmixoljuk össze.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékról sem. Ha nem tud egyedül inni, szívószállal próbálkozhatunk. Amennyiben tud fogni, hálás társ lehet egy sportpalack, melynek nyitható-zárható kupakja van, így egyedül is tud inni belőle.

Azonban minden igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy segítségre van szükségünk, ez teljesen érthető. Hiszen a feladatok szakértelem nélküli ellátása bizony lelkileg és fizikailag nagyon megterhelő tud lenni, másrészt sok esetben egyfajta biztonságérzetet nyújthat – mind a betegnek, mind a hozzátartozónak –  egy szakember megjelenése. Amely a tapasztalatok alapján hozzájárulhat ahhoz is, hogy az önállóságát kisebb – nagyobb mértékben mihamarabb visszanyerje, a családba könnyebben, gyorsabban visszailleszkedjen.

otthonápolás3

Létezik otthonápoló szolgálat szinte minden városban.

Az otthoni szakápolás során a betegek ellátása saját otthonukban, megszokott környezetükben, személyre szabottan történik, amely emberibb gyógyulást eredményezhet.

Hogyan vehetjük igénybe?

A kórházi ellátás befejezésekor  a zárójelentésen a kezelőorvos javaslatot tesz a beteg otthoni szakápolására, beleértve a gyógytornát is. E dokumentum alapján a beteg háziorvosa kérheti a szolgáltatás elrendelését.

Esetenként 14 vizitet rendelhet el a háziorvosunk, ami szakorvosi javaslatra háromszor megismételhető . A látogatások minimum 30 percet, legfeljebb 3 órát vehetnek igénybe.

Azonban otthonápolás szervezését még a beteg kórházi tartózkodása alatt érdemes elkezdeni, hiszen előfordulhat az adott otthonápolási szolgálatnál kimerül a havi vizitkeret, esetleg nincs elegendő szakápoló, gondozó.

Otthoni szakápolásról bővebben itt és itt  olvashatsz.

Remélem tudtam segíteni. 🙂

Képek: google

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog- mindennapjaink oldalon.

Várunk Téged is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!