ápolónő

Amit a házi szakápolásról tudni érdemes

Ismerve a hazai egészségügyi viszonyokat, előtérbe kerülnek azok a módszerek, amelyekkel a beteg emberek felépülését – a kórházi ápoláson túl, vagy éppen azt kiváltva – eredményesen lehet szolgálni.

Amikor felmerül bennünk a gondolat, hogy családtagunkról a megszokott, otthoni környezetében szeretnénk a továbbiakban gondoskodni, elfog a kétkedés, vajon hogyan tudjuk a biztonságos kórházi ellátás körülményeit otthonunkban biztosítani, kitől tudunk segítséget kérni.

Az otthoni szakápolás egy támasz lehet a nehéz napokban. Amely nem más, mint a beteg ember otthonában nyújtott minőségi szakápolás.

Természetesen szociális problémákat nem old meg, és stabil állapotú betegeknél végezhető ( nem keverendő össze a házi hospice ellátással). Viszont előnyei között szerepel, hogy számottevően emberibb, számára kellemesebb körülmények között gyógyulhat szerettünk, nem kell alkalmazkodnia a kórházi szabályokhoz, ami jobb, gyorsabb, eredményesebb felépülést hozhat.

Mindannyian jól tudjuk, egy kórházi ápolás során gyakran félelemmel telt gondoltaink vannak, elveszettnek érezzük magunkat, nincs ami lekössön, és bizony tehetetlennek, haszontalannak érezzük magunkat. Betegség tudatunk felerősödhet, amely negatívan érinthet pszichésen.

A házi szakápolás céljai között többek között szerepel, hogy a beteget amennyire lehetséges, rávezessék az önállóságra, illetve a családtagokkal megtanítsák az ápolási teendőket, felhívják a figyelmet azokra az esetleges szövődményekre, amelyeket önmaguk is tudnak kezelni, illetve melyek azok a problémák, mikor feltétlenül orvosi segítséget kell kérniük.

Ezzel az ellátási formával a kórházi kezelések száma jelentősen csökkenthető, illetve időtartama lerövidíthető. Az otthonápolást a rászorulóknak ingyenesen biztosítja a társadalombiztosítás.

Hogyan tudjuk igényelni?

Elrendelheti a háziorvos, a kórházi szakorvos ( pl. traumatológus, neurológus, sebész ) javaslata alapján a háziorvos illetve kórházi-, szakrendelő orvos közvetlenül a szakápolási szolgáltatóval kötött együttműködési szerződés alapján.

Fontos tudni azonban, hogy ez nem egy szabadon igényelhető „kényelmi” szolgáltatás: csak abban az esetben vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota még ugyan kórházi ápolást igényelne, viszont azt egyenértékűen helyettesíteni lehet az otthoni szakápolás körében nyújtható ellátásokból összeállított kezeléssel.

Egy alkalom 14 vizitet ( napi egy) foglal magában, amely szükség esetén 3-szor ismételhető, és minden kórházi ápolás után újrakezdhető.

A kollégák között megfelelő végzettségű szakápolók, gyógytornászok, fizikoterápiás asszisztensek, logopédusok találhatóak. Sokan kórházi, klinikai munkahelyük mellett, másodállásként tevékenykednek. A szolgáltatók is szeretnek olyan nővérekkel dolgozni, akik mögött intézményi háttér áll, mert a kórházi szakápolók folyamatos gyakorlatban vannak, ismerik az orvosokat és a szakmai újdonságokat is.

Az OEP tételesen meghatározta, melyek azok az ellátások, ami házi szakápolás keretében igénybe vehetőek. Ide tartozik pl. a műtéti területek, sebek ellátása, az operációk utáni ápolás, a felfekvések, fekélyek ellátása, fájdalomcsillapítás, korlátozott önellátás esetén a teljes testi higiéné biztosítása és a mozgás segítése.

Folyadékpótláshoz és gyógyszerezéshez kapcsolódó infúzióadás, a állandó katéter viseléséhez, hólyagöblítéshez kapcsolódó ápolási teendők. A szondatáplálással, az oxigénterápiával, a légcsőkanül tisztításával kapcsolatos tevékenységek, illetve ezek megtanítása éppúgy beletartozik, mint az egyes bélműtétek után szükségessé vált vendégnyílásnak vagy különböző célt szolgáló csöveknek, draeneknek a kezelése.

Esetenként rehabilitáció is nyújtható, gyógytornászok, logopédusok közreműködésével. Egy betegség pl. stroke, végtagvesztéssel járó állapotok, hosszan gyógyuló törések stb. következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett/csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó gyógyászati segédeszközök, a protézisek, a mozgás és mozgatás eszközei használatának megtanítása, a hely- és helyzetváltoztatás házi segítése.

Ugyanakkor nem elhanyagolható szempont az sem, a bizalmas ápolói jelenlét, mely során nagyobb figyelem jut a egy-egy betegre, nagyban hozzájárul egy megváltozott állapot elfogadásához, komfortérzet növeléséhez. 

Remélem segítettem 🙂

Forrást itt megtalálod.

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog- mindennapjaink oldalon várunk szeretettel!

Amennyiben értékesnek találod, köszönöm, ha megosztod másokkal is.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!