ápolónő

Legyél Te is Ápoló/Nő!

Szerintem mindannyian egyetértünk abban, a világ talán egyik legnemesebb hivatása közé tartozik az ápolás, gondozás. A mai rohanó világunkban egy embertársunkról való aktív gondoskodás, gyógyítás.

ápolónő1

Hiszen ha jól belegondolunk, létezik –e emberibb a mai suhanó világban annál, mint akkor állni embertársaink szolgálatára, mikor életük egyik legnehezebb, legkiszolgáltatottabb, legintimebb és gyakran sajnos a legtragikusabb szakasza érkezett el?

Nincs olyan ember, aki ne vágyna arra, hogy adjon. Magából – másoknak.

Valami olyasmit, amit csak Ő adhat. Ami szükséges, esetenként nélkülözhetetlen egy veszélyben levő életnek. Azért, hogy az folytatódni tudjon egészségben, vagy az út végén  csendes, nyugalmas, békés véget érjen.

Ápolásra, gondozásra szoruló embereken segíteni, empátiával és felelősségteljesen mellettük állni, és támogatni életük legnehezebb időszakában, törődéssel, szeretettel – mely sokat jelent számukra – a legtöbb, amit egyik ember nyújthat a másiknak.

Itt magadat adhatod, a Te tudásod, szeretetet, gondoskodásod, figyelmed és empátiád segít gyakran élhető napokhoz juttatni azokat, akik betegek, elesettek, akik önellátásra képtelenek, akik kiszolgáltatottak. Akiknek szüksége van egy kézre, mely segít, egy mosolyra mely oldja a félelmet, egy biztató mondatra mely erősít, amely gyógyítva felemel.

Egy Ápoló mindennapjai a könnyes szenvedés és a mosolygós megkönnyebbülés, a kínzó fájdalom és a pihentető jólét, a bizakodó remény és a keserves reménytelenség, a boldog születés és a szomorú elmúlás nehezen megfogható örök párhuzamának árnyékában telnek.

Az a tudat, hogy ekkor teheted szebbé, jobbá, kellemesebbé mások életét, jelenti a hivatásunk értelmét.

Ápolóvá válni egyfajta életforma, ezt bátran kijelenthetjük.

Számos pályáról elmondható, hogy szép hivatás, ám minden kétséget kizáróan az áldozatkész, másokért tenni akarás az egyik legönzetlenebb – egyben legtöbb nehézséggel, olykor lemondással járó -, ugyanakkor a leginkább kincset érő munka, amit embertársaidért tehetsz.

Mindazokon túl, hogy egyfajta különleges, elfogadó lélekkel kell rendelkezned, a másik legfontosabb feltétel a szakmai tudás. Nélkülözhetetlen, hiszen itt életek vannak kezeink között, és nincs javítási gomb. Ez az első, amit tudatosítani kell magunkban.

Ha úgy érzed szívedben: Igen, ez lehet a Te utad, elsőként azon gondolkozol: Merre induljak?

Ha a szakmai háttér elsajátítása maradt az egyetlen “akadály”, hogy Te is eme csodás hivatásnak szenteld életed, ne habozz, jelentkezz a képzésre!

Az OKJ-s képzések nappali vagy levelező tagozaton elvégezhető tanfolyamok, amelyek államilag elismert bizonyítványt adnak. A legelterjedtebb képzési forma a felsőfokú végzettséget adó főiskolai és egyetemi képzések mellett. Amennyiben szeretnél külföldön is munkát vállalni, az OKJ-s végzettségről igényelhetsz idegen nyelvű Europass bizonyítványt is.

A képzések nagy része érettségi meglétéhez kötött. Kivéve az ápolási asszisztens tanfolyam, ahol alapfokú iskolai végzettség, és egészségügyi alkalmasság a feltétel. 

Amennyiben már van szakmai képesítésed, ápolói gyakorlatod, továbbképezheted magad, speciális területre. 

Többféle képzési forma közül választhatsz, érdeklődési körödnek megfelelően.

30 éve nővér vagyok, és egy pillanatra sem bántam meg, hogy anno ezen az úton indultam el.

A folyamatos nehézségeknek én is részese vagyok, mindennap várom a pozitív változást. Tudom azt is, a mai egészségügyi helyzetben igazi kihívás nővérnek lenni, de ha ezen felülemelkedünk, rögtön megérezzük: A világ legcsodálatosabb hivatását tudhatjuk magunkénak, amely ha egyszer magával ránt, nehezen enged el.

Mindennapjainkon kapunk valami pluszt, valami igazán emberit mélyen a lelkünkben, amely csak nekünk adatott meg, s csak mi élhetünk át. Amely által joggal érezzük: Különlegesek, és pótolhatatlanok vagyok. 🙂

Kép : pinterest.com

Várunk szeretettel az Ápolónő blog – mindennapjaink oldalon téged is.

Közelmúltban megjelent könyvem: Egy Nővér Naplója címmel Te is megrendelheted az egynovernaploja@citromail.hu e-mail címen.

Ha megosztod másokkal is, megköszönöm. 🙂

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!