ápolónő

Mire figyeljünk, ha gyógyszert szedünk?

Réges – régen elmúlt az az idő, mikor kizárólag növényekkel, állati és ásványi anyagok keverékével történt a gyógyítás. A legtöbb szert csak tüneti kezelésre használták, a valódi betegséget nem ismerték, így orvosolni sem tudták.

A XIX.sz.-ban már figyelmet fordítottak a szervezet működésére is, és azokat megtámadó betegségekre.

Az első antibiotikumok a XX. század elején jelentek meg, majd ezután kezdetét vette az “okos gyógyszerek” kora, amely máig a kutatások egyik fontos területe. 

Tudósok tízezrei dolgoznak nap mint nap azért, hogy a betegségeket múló problémává lehessen szelídíteni. Gyakran 10-12 évet vesz igénybe egy-egy gyógyszer kísérleti, előállítási sorozata, mielőtt forgalomba kerülne.

gyogyszer3jpg

Azonban igaz a mondás miszerint: ” Az a gyógyszer, amelynek nincs mellékhatása, hatása sincs “. 

Ugyanis minden egyes pirula mesterséges úton előállított hatóanyagot tartalmaz, számtalan vivőanyaggal párosítva azért, hogy tablettázni lehessen, illetve elősegítsék a hatóanyag felszívódását. 

Az is igaz ugyanakkor, hogy minden gyógyszer egyben méreg is, ha nem jól alkalmazzuk!

Épp ezért nagyon fontos, hogy a szedett pirulákat minden esetben orvos írja fel, s ellenőrzése mellett szedjük! Csak azokat, melyeket a mi személyünkre szabott, a mi panaszainkra, betegségünkre kaptunk.

Igaz az a mondás is: ” Ami a szomszédnak jó, az nekem árthat. 

( Gyakran kiül a döbbenet az arcomra, mikor egy frissen érkezett beteg gyógyszereit “leltározom”, és észreveszem, hogy ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó, de különböző nevű tablettát egyszerre szedi ( ? ), s mikor megkérdezem a válasza:

  – A szomszédasszonyom adta a múltkor, nagyon felment a vérnyomásom! Neki nagyon jó volt. Kértem tőle egy levéllel, de azóta folyton alacsony a vérnyomáson, meg meg szédülök. De biztosan nem ettől Nővérke, igaz? ” 

Emellett a gyógyszerek szedésének körülményeiről, allergiákról, kölcsönhatásokról érdemes megkérdezni doktorunkat, amikor új készítménnyel találkozunk. Ugyanígy célszerű elmondanunk, milyen gyógyszereket szedünk, hogy elkerülhető legyen a hatások összeadódása, kioltása vagy módosulása.

Másik megemlítendő probléma, amellyel sajnos találkozunk ( mert ugye élelmes nép a Magyar ) aluljárókban, piacokon, sufniból árult tablettákkal, pirulákkal. Ezeket SOHA ne vegyük meg, bármilyen csábító az ára, hiszen nem tudhatjuk pontosan meghatározni az eredetét!

Lehet, pár éve elhunyt hozzátartozója lejárt szavatosságú gyógyszerei, vagy ami még veszélyesebb: illegálisan beszerzett készítmények. Ezek nem gyógyítanak, hanem megölhetnek bennünket! Életünket kockáztatjuk vele!

gyógyszerek

De térjünk vissza az optimális gyógyszerszedésre, ha már panaszainkat tablettákkal tudják orvosolni. A legfontosabb, hogy megfelelően szedjük.

Milyen hibákat követhetünk el gyógyszereink szedése közben?

Nem hiszünk a gyógymódban.

Számos olyan készítmény létezik, melyeket megelőző céllal írnak fel, azért, hogy ne következzen be katasztrófa. Ilyenek pl.: a szív-és érrendszerre ható szerek: vérnyomás- csökkentők, koleszterin gyógyszerek. 

Mivel egy jól beállított tabletta mellett panaszmentesek lehetünk, hajlamosak vagyunk abbahagyni épp azért, mert nincsenek problémáink. Gyakran halljuk: ” Jól vagyok, minek szedjem? ” Pedig épp azért érezzük jól magunkat, mert szedjük!

Ha már panaszt érzünk, akkor általában a gyors javulás győz meg bennünket. Ezért jó, ha tudjuk: A hosszú távon szedendő gyógyszerekkel általában csak a kezelés elején érezhető folyamatos javulás.

Bevesszük, ha eszünkbe jut.

Gyakori, hogy nem megfelelő időben, hanem össze-vissza, mikor eszünkbe jut elv alapján nyeljük le tablettáinkat. Van, aki pótolja az elmaradt adagot is. Súlyos problémát okozhat, hiszen a hatásmechanizmusába avatkozunk bele, gyakran felborítva azt. Így ahelyett, hogy éreznénk a javulást, még betegebbek leszünk.

Nem olvassuk el a betegtájékoztatót.

Kötelezően benne van minden dobozban, és nem véletlenül. Olyan fontos információkat tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a gyógyulásunk szempontjából. Kitér a hatóanyagra, az adagolásra, mellékhatásokra stb.

Erről bővebben itt olvashatsz.

 – Szétnyitjuk a kapszulát, hogy könnyebb legyen lenyelni.

Ez azért nem helyes, mert a hatóanyagot éppen azért csomagolják kapszulába, hogy ne támadhassa meg a gyomorsav, és csak a vékonybélben oldódjon fel, ugyanis ennek enzimjei bontják a kapszulát, és így tartalma sértetlenül felszívódhat.

Ha kivesszük belőle a port, az a gyógyszer hatásfokának csökkenésével járhat, illetve kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Ugyanez érvényes a filmbevonatú tablettákra is. Szintén fontos tudni, hogy a tablettákat és a kapszulákat mindig bő folyadékkal, állva vagy ülve kell lenyelni. Fekvő helyzetben ugyanis könnyebben elakadhat.

Gyógyszer mellett nagyon sokan szednek úgynevezett táplálékkiegészítőket is.

Sajnos csodát várunk tőle, fontos tudni azonban: Ezek a termékek nem helyettesítik az egészséges, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást! 

Mikor szükséges táplálék-kiegészítőt szednünk?
 A szervezetünk pontosan tudja, mikor mire van szüksége, és ha megadunk neki minden szükséges tápanyagot, akkor tud tökéletesen működni. Ha valamiben hiányt szenved, jelez. 
Ilyen fordulhat elő bizonyos betegségek esetén, mikor táplálkozásunk nem megfelelő ( Pl. műtétek, gyomor- bélrendszer betegségei, de elég egy influenzára is gondolni, mikor köztudottan étvágytalanok vagyunk ).
Illetve állapotok, mikor egyszerűen nem tudjuk bevinni a szükséges tápanyagokat, illetve szervezetünknek plusz, kiegészítő anyagokra van szüksége. ( Megterhelő sport, drasztikus diéta, várandósság, változókor, időskor, stb)
 
 Mely szempontok alapján válasszunk?
A piac hatalmas, nagyon nehéz eligazodni benne. Többnyire órákig nézelődünk, levesszük, olvasgatjuk, forgatjuk, mire végre dönteni tudunk.

Mindannyiunknak fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amely valóban hatékony, hisz egészségünk akarjuk megőrizni. Itt is igaz, hogy a kétes eredetű termékekkel többet árthatunk magunknak, mint használnánk. Jobbik esetben csak a pénztárcánknak.

  • Mielőtt vásárolnánk, szánjunk időt a megvásárolni kívánt termék összetételi és használati leírásának elolvasására.
  • Csak ellenőrzött, hazánkban is bevizsgált, és engedélyeztetett terméket vegyünk. Tudomásom szerint minden gyártónak szigorú szabályoknak kell megfelelnie egy egy termék előállításakor, és jól láthatóan fel kell tüntetnie az engedélyezés számát.
  • Amennyiben interneten vásárolunk, nézzünk szét alaposan a gyártó honlapján.
  • Ismert, dokumentált márkát vásároljunk, ne dőljünk be az olcsóbb, bizonytalan eredetű, gyakran hatástalan termékeknek.
  • A szintetikus ( mesterséges ) vitaminok helyett részesítsük előnyben a természetes táplálék kiegészítőket.
  • Minél kevesebb adalékanyaggal rendelkezzen, hatóanyaga a könnyebb felszívódás érdekében oldott legyen.
  • Ne tartalmazzon allergén összetevőket ( glutén, laktóz ) , illetve ne génmódosított, sugárkezelt összetevőkből álljon.
  • Amennyiben kérdésünk, tapasztalatunk lenne a termékkel kapcsolatban, egy olyan hiteles gyártó álljon mögötte, akikkel bármikor megoszthatjuk észrevételünk.

Remélem segítettem. Jó egészséget!

Ahol még több tanácsot találsz: Katt ide

Segédlet: hazipatika.com

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog – mindennapjaink oldalon várunk szeretettel! 🙂

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!