ápolónő

Mire kell figyelnünk útipatika összeállításánál?

Javában tombol a nyár, egyre többen útnak indulnak, hogy pár önfeledt napot eltöltsenek otthonuktól távol. Közismert tény, hogy a nyaralás jót tesz az egészségünknek, csökkenti a stresszt, javítja a kedélyállapotunkat, kellemes emlékekhez juthatunk általa.

Azonban az is igaz, hogy nyaralásunkat meg tudják keseríteni különböző rosszullétek, betegségek. Idegen környezetben még elesettebbnek érezzük magunkat, ha bekövetkezik egy nem várt rosszullét.

Könnyen előfordulhat, hogy nem találunk a közelben orvost, patikát, vagy egy sérülés esetén időbe telhet, mire szakszerű ellátást kaphatunk.

Természetesen kisebb egészségügyi problémáinkkal nem fordulunk azonnal orvoshoz, sok esetben az otthonról hozott készítményekkel akár mi is tudjuk orvosolni önmagunk és családtagjaink bajait.

Ma már mindenki tudja, nagyjából melyek azok a gyógyszerek, amit feltétlen magunkkal kell vinnünk:

 • Láz és fájdalomcsillapítók,
 • hányáscsillapítók,
 • hasmenés elleni szerek,
 • a rendszeresen szedett gyógyszereink,
 • sebtapasz, kötszer, fertőtlenítőszer.
 • magas fényvédő faktorú naptej,
 • rovarcsípést kísérő viszketés illetve a napégés során bőrünk lángolását hatékonyan hűsítő szerek.

Azonban emellett van pár szempont, amire érdemes figyelnünk.

 – A gyógyszereinket pl. egy repülőút alkalmával mindig a kézipoggyászban helyezzük el, hogy szükség esetén azonnal kéznél legyen, ne kelljen keresgélni. Valamint nem utolsó szempont az sem, ha véletlenül elkeveredik a csomagunk, ne maradjunk gyógyszer nélkül.

 –  Amennyiben kábító hatású szerek közé sorolt gyógyszerünk is van, – pl. fájdalomcsillapító tapasz – , illetve antidepresszánst szedünk, feltétlen legyen nálunk orvosi igazolás arról, hogy gyógyászati célt szolgál. 

 –  Rendszeresen szedett gyógyszereinket az eredeti dobozban csomagolva tegyük el. Ne vegyük és adagoljuk ki a tablettákat, mert egy esetleges rosszullét esetén az ellátó személyzetnek szükség lehet a gyógyszer nevére, hatóanyagára.

–  Fordítsunk figyelmet arra is, hogy készítményeink minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett és gyermekektől jól elzárt helyen legyen.

  –  Személyes okmányaink között mindig legyen egy papír gyógyszerérzékenységünkről, esetlegesen fennálló krónikus betegségünkről. 

 –  Amennyiben inzulinos cukorbetegek vagyunk:

 • Utazás során figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű inzulint illetve tesztcsíkot készítsünk, ugyanis főképp külföldön igen drága, és problémás lehet beszerzése.
 • Minden esetben legyünk nálunk egy betegigazolvány, melyben fel van tüntetve, hogy cukorbetegek vagyunk, illetve inzulint is használunk.
 • Mindig legyen a táskánkban megfelelő mennyiségű folyadék, élelem illetve szőlőcukor. Előfordulhatnak nem várt események, mint pl.: forgalmi dugó, útzár, elhúzódó várakozás.
 • Ne tegyük az inzulint autó csomagtartójába, mert hőérzékeny: Télen megfagyhat, nyáron megromolhat.
 • Hosszabb autóúton két óránként érdemes megállni, és ellenőrizni a vércukorszintet.

 –  Ha egzotikus országba utazunk, pl. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia vagy Indonézia, könnyen találkozhatunk olyan betegségekkel, melyekkel itthon nem, így védettségünk sem lehet ellene. Ilyen a hepatitis A és B vírus, a helyenként előforduló a hastífusz, de ide sorolható a malária és sárgaláz is.

Épp ezért mindenképp tájékozódjunk a kötelező oltásokról, még időben oltassuk be magunkat (előfordulhat, hogy több hétbe telik a védettség kialakulás), és az oltási bizonyítványt vigyük magunkkal az útra. 

+ Egy jó tanács!

A fogamzásgátlót se hagyjuk otthon, hiszen fontos, hogy a nyaralás alatt is beszedjük a soron következő tablettát. Amely ha nincs nálunk komoly gondokat okozhat, pláne külföldön. Ugyanis nem könnyen tudjuk felíratni és beszerezni, valamint ezt egyetlen biztosítás sem fedezi.

A nyaralás közben könnyebben szövődnek szerelmek is, ám ekkor sem szabad megfeledkezni a védekezésről. Épp ezért csomagoljunk be a kis táskánkba egy-két óvszert is. Amely mint tudjuk, nem csak egy esetleges terhességtől véd meg, hanem számos nemi úton terjedő betegségtől is.

Remélem segítettem! 🙂

Kellemes nyaralást mindenkinek!

Keress bennünket facebookon is: Ápolónő blog mindennapjaink oldalunkon várunk téged is!

Forrás, és ahol még többet olvashatsz: Itt megtalálod.

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!