ápolónő

Csapatmunka az egészségügyben

Egy átlagos külső szemlélőnek, páciensnek, hozzátartozónak is nyilvánvaló ma már az, hogy a gyógyítás, ápolás nem magányos hősök önálló küzdelme, hanem egy jól képzett, elhivatott, lelkes csapattagok pontosan vezérelt munkája.

Egyenlő arányban van szükség mindenkire ahhoz, hogy gördülékenyen működjön a rendszer. Ez a TEAM munka az alapfeltétele a folyamatos minőségi betegellátásnak. 

Mindenki aktív részese az életmentésnek, embertársaink napjának szebbé tételének. Az is nyilvánvaló, hogy mind fizikailag, mind pedig lelkileg felettébb megterhelő mindennapjaink vannak, s épp ezért nem mindegy milyen csapatban dolgozunk.

ápolók családja

Hivatásunkban különösen fontos: Mindannyiunknak éreznünk kell egyfajta mély, belső inditatást, elkötelezettséget közös célunk iránt.

Hiszen akinek nincs semmiféle érzelmi motivációja, az nehezen tudja végezni eme különleges – véleményem szerint a legemberibb – életfeladatot, és gyakran el is hagyja a pályát.

Ez az a hely, ahol mindenkinek személyiségének és tudásának legjavát kell adnia ahhoz, hogy sikeresek legyünk, valamint betegünk is elégedett legyen.. 

Nem árulok el nagy titkot akkor sem, ha azt mondom: A betegágy mellett olykor hatalmas feszültségek keletkezhetnek – egyrészt a fokozott megterhelés miatt – amely gyakran vezethetnek nézeteltéréshez, vitákhoz. Néha nem is a egyre fokozódó követelmények azok, melyek rossz hangulatot okozhatnak, hanem az apróbb konfliktusok.

Aki csapatban dolgozik, az tudja: nincs olyan munkahely, ahol mindenki szeretne mindenkit. Ez itt is így van, de talán annyi a különbség más szakmákkal ellentétben: Fokozottan egymásra vagyunk utalva.

A beteg nem érezhet egy percnyi bizonytalanságot sem munkánk során. Ezáltal akadnak helyzetek, mikor szavak nélkül kell értenünk társunk gondolatát, mi több: tudnunk kell folytatni mozdulatát.

Épp ezért lényeges, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a TEAM munka sikeres, élhető, és minden tagjának pozitív legyen.

A számos tragédia, kilátástalanság és szenvedés, melyek kísérik napjainkat nyomot hagynak bennünk. E mellé gyakran társulnak otthoni gondok, a rendszertelen életmód és a terhelés miatt megjelenik a fáradtság, és gyakran fásultság.

Amelynek aztán következménye a feszült idegállapot okozta átmeneti türelmetlenség, ami pedig egyenes arányban vezethet pl. egy kollégával kialakuló vitához. 

Gyakran rajtunk múlik, hogyan kezeljük, hogyan győzzük le a kialakult negatív helyzetet. A betegágy mellett különösen fontos, hogy figyeljünk társunkra, ha szükséges erősítsük egymást mind szakmailag, mind pszichésen.

csapatmunka

Igazi csapatmunkában nélkülözhetetlen:

 – Egy jó vezető. Egy olyan személy, aki elfogulatlan, következetes és egyenrangú félként kezel mindenkit. Aki felismeri, mindenki munkája nélkülözhetetlen alkotóeleme a gyógyításnak. Hiszen mindannyiunknak egyetlen célja van: Ez pedig a betegünk élete.

Véleményem szerint mindannyian egyenrangúak vagyunk, függetlenül a titulustól, a beosztástól, hiszen mindenki feladata egyaránt fontos. Minden – még a legapróbb – tevékenység is szükséges ahhoz, hogy munkánkat hivatásunkhoz méltóan ellássuk.

 – Lehetőség arra, hogy kijussunk a kórház falain kívül pár együtt töltött órára, és olyan tevékenységet csináljunk, ami kikapcsol, eltereli a gondolatainkat a munkáról. 

Elsősorban azért, hogy fel tudjuk ismerni – mikor van már baj. A kimerülés szele – mind lelki, mind fizikai szinten – ott lengedezik életünk minden pillanatában. Figyelnünk kell egymásra, meg kell látnunk az ő problémáját, még azelőtt, hogy az lecsapódna.

Ekkor lépni kell. Nem kell drága utazásra, nagy dolgokra gondolni. Séta a közeli városban, egy vacsora, közösen szervezett apró figyelmességek, melyek által megbeszélhetjük azokat a nehézségeket, melyek negatív gondolatokat ébresztettek bennünk – hatalmas segítség lehet.

 –  Együttműködés, közös elkötelezettség embertársaink és egymást iránt. És ami talán a legfontosabb: tolerancia.

Mindenkinek vannak nehéz, gondterhelt esetleg kissé fáradtabb, figyelmetlenebb napjai. Ekkor egy segítő és nem bíráló kéz rengeteg erőt adhat ahhoz, hogy a maximumot tudjuk kihozni az épp negatív töltésű önmagunkból.

Az együttérzés, a közös udvariasság, felismerése társunk pillanatnyi nehézségének, a megfelelő kommunikáció nem csupán nekünk hasznos, hanem hozzájárul a kellemes hangulatban végzett munka sikeréhez, ami betegünk javát is szolgálja.

 

Képek: google

Találj ránk facebookon is: Ápolónő blog – mindennapjaink oldalon, legyél részese mindennapjainknak.

Ha értékesnek találod, megoszthatod.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!